Petanquen

Voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig; het is eenvoudig van opzet, en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht.

Geschiedenis: petanque is een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleef petanque erg populair. Na de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars, momenteel wordt petanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan toe.

Spelregels en techniek: bij petanque is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but of cochonnet) te werpen. Het spel wordt doorgaans gespeeld op een ondergrond van verhard zand of (grof) grind.

Petanque kan zowel individueel (man tegen man) als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee (doublette) of drie (triplette) spelers.

Wil je graag je speelniveau verbeteren? Klik dan hier om het document met oefeningen te bekijken.

En als je graag de spelregels kent; klik dan hier.

Meest recente reacties

13.02 | 11:48

Hallo,

Vanaf welke leeftijd kan je deelnemen? Is het ook voor kinderen?

Groetjes,
Sonja

08.08 | 15:13

Het was een onvergetelijke dag in Oostende en het etentje was SUPER

12.04 | 10:46

Lieve broer, het gemis is niet te omschrijven
Je zus Jenny

05.10 | 12:51

Mooie herinneringen aan onze overleden vrienden